Verkeersstrafrecht

Rijbewijs ingevorderd door de politie? Het kan iedereen eens overkomen: de politie vordert uw rijbewijs in (neemt het rijbewijs in beslag) bij een verdenking van:

  • een snelheidsovertreding van meer dan 50 km per uur (30 kilometer per uur bij een bromfiets);
  • rijden onder invloed met een ademalcoholgehalte van 570 g/l of een bloedalcoholgehalte van 1,3 promille (beginnend bestuurder: 350 g/l of 0,8 promille);
  • weigering van medewering aan een adem- of bloedonderzoek;
  • gevaarlijk gedrag in het verkeer.

U kunt dan vragen om voorlopig uw rijbewijs terug te krijgen. In veel gevallen kan dat succesvol.Het is belangrijk om meteen actie te ondernemen. Bij de rechtbank kan namelijk worden verzocht om voorlopige teruggave van het rijbewijs door het indienen van een klaagschrift. Wij kunnen namens u een klaagschrift indienen en u bijstaan bij de rechtszitting waar het klaagschrift wordt behandeld.

Klaagschrift: geen tijd te verliezen

Het is vaak belangrijk om meteen een klaagschrift in te dienen, zodat rechtszitting voor de behandeling van uw klaagschrift zo snel mogelijk wordt ingepland. Het kan namelijk wel langer dan een week duren voor het klaagschrift wordt behandeld en in de tussentijd bent u uw rijbewijs nog steeds kwijt.

Rechtbank is regelmatig milder

Van belang is dat de richtlijnen van de officier van justitie voor het inhouden van het rijbewijs strenger zijn dan die van de rechtbank. Als de officier van justitie vindt dat u het rijbewijs niet mag terugkrijgen, is het daardoor goed mogelijk dat de rechtbank vindt dat u het rijbewijs wel terug mag krijgen. Daarom is het vaak de moeite waard om teruggave van het rijbewijs te verzoeken.

Persoonlijke omstandigheden

Bij het verzoek om teruggave van uw rijbewijs wordt ook rekening gehouden met uw persoonlijke omstandigheden. Wanneer het rijbewijs nodig is voor uw werk, kan dat bijdragen aan de teruggave van het rijbewijs. Een verklaring van een werkgever kan daarbij bijvoorbeeld helpen. Wij zullen in dat geval met uw werkgever kijken welke feiten belangrijk zijn om daarin naar voren te brengen.

Rechtszitting

Natuurlijk is uw houding bij de rechtszitting ook erg belangrijk. U zult door ons gedegen worden voorbereid op de zitting, zodat u op uw best overkomt op de rechter.

Kosten

Bij Verdonk Advocaten kunt u worden bijgestaan op basis van een uurtarief, vast tarief en ook op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand (pro deo).Als u niet voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking komt, kunnen de kosten een probleem vormen. Hierin denken we graag met u mee. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen dat we wel namens u een klaagschrift indienen en voorbereiden op de rechtszitting, maar dat er bij de rechtszitting geen advocaat met u meegaat. Zo blijven de kosten beperkt. Bij een vrijblijvend gesprek kan worden gekeken naar wat in uw geval mogelijk is.Bel Arthur Scholtmeijer om de mogelijkheden te bespreken: 0513 623 666. Of neem contact op via e-mail of via ons webformulier. Buiten kantoortijden en bij spoed: 06 415 045 15.