Slachtofferzaken

Elk slachtoffer heeft recht op juridische bijstand. Heeft u hulp nodig bij bij het vragen van schadevergoeding? Het uitoefenen van spreekrecht? Misschien bent u het niet eens met een besluit om niet te vervolgen (art. 12 Sv-procedure). Neem dan contact met ons op. Verdonk Advocaten is gespecialiseerd in en biedt bijstand aan zowel minderjarige als meerderjarige slachtoffers.

 

Neem contact op

Slachtoffer

Als slachtoffer van een strafbaar feit heeft u rechten. Het meest voorkomende recht is het recht op schadevergoeding. Verdonk Advocaten helpt u bij het opstellen van het verzoek tot schadevergoeding. Daarbij kan zowel materiele schade (schade die direct in geld is uit te drukken) als immateriële schade (schade veroorzaakt door letsel, pijn, verdriet en psychisch letsel) gevorderd worden.

In sommige gevallen kunt u als slachtoffer ook het recht hebben om in de zittingszaal te spreken, het spreekrecht. Daarnaast kan het voorkomen dat de Officier van Justitie u uitnodigt voor een gesprek. Of dat u wordt opgeroepen voor een getuigenverhoor. Verdonk Advocaten kan u ook in al deze situaties bijstand verlenen.

Als slachtoffer van een strafbaar feit waarvan de verdachte veroordeeld is tot een gevangenisstraf heeft u verder nog het recht om via de Officier van Justitie of de rechter geïnformeerd te worden over het verlof en/of vrijlating van de verdachte.

Ernstige gewelds- en zedenmisdrijven

Als u slachtoffer bent van een strafbaar feit gekwalificeerd als ernstig gewelds- of zedenmisdrijf dan staat vast dat u naast een verzoek tot schadevergoeding ook spreekrecht heeft.

Verdonk Advocaten heeft ruime ervaring in het verlenen van bijstand bij het uitoefenen en van het spreekrecht. Wanneer u slachtoffer bent van een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf komt u ook in vrijwel alle gevallen in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand waarbij u geen eigen bijdrage hoeft te betalen.

Overige misdrijven

Als u slachtoffer bent van een ander strafbaar feit wat niet is aangemerkt als een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf, dan heeft u in ieder geval recht op het indienen van een verzoek tot schadevergoeding. Ook in dat geval kunt u vaak gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand bepaald in dat geval of u een eigen bijdrage moet betalen en wat de hoogte hiervan is. 

Artikel 12 Sv-procedure

Bent u slachtoffer van een strafbaar feit en heeft u berichtgeving ontvangen dat de betreffende verdachte niet (verder) vervolgd wordt? Of heeft de Officier van Justitie een strafbeschikking aan de verdachte uitgevaardigd? Neem contact met ons op. Samen kijken wij met u naar de mogelijkheden van het starten van een klachtenprocedure (artikel 12 Sv – procedure) bij het Gerechtshof. Binnen deze klachtenprocedure vragen wij het complete strafdossier op, stellen wij namens u de klacht op en verlenen wij u bijstand ter zitting tijdens de behandeling van het klaagschrift bij het Gerechtshof.

U bent niet verplicht om u te laten bijstaan in een artikel 12 Sv – procedure. Desondanks raden wij u dit wel aan. Tijdens de klachtenprocedure toetst het Gerechtshof het algemeen belang van de klacht en de bewijsbaarheid van het betreffende strafbare feit. Tijdens deze zitting wordt het Openbaar Ministerie vertegenwoordigd door een Advocaat – Generaal. Deze Advocaat – Generaal zal ter zitting zijn visie op de klacht geven. Omdat Verdonk Advocaten jarenlange ervaring heeft in bijstand binnen het strafrecht beschikken onze advocaten over de juiste kennis en kunde om u in deze procedure te vertegenwoordigen.

Als u hiervoor in aanmerking komt, kunnen wij u bijstand op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand. Op deze manier blijven uw advocaatkosten beperkt. Indien u hier niet voor in aanmerking komt zullen wij in overleg met u een passend voorstel doen aangaande onze kosten.

Advocaat:

Bekijk onze rechtsgebieden