Het ouderschapsplan
In het ouderschapsplan staat onder andere omschreven hoe de verzorging van uw kinderen wordt vormgegeven na de scheiding. De wet bepaalt dat een aantal zaken hierin verplicht opgenomen moeten worden en verder kunt u die onderwerpen opnemen die u als ouders van belang vindt.
Een voorbeeld van de zaken die wettelijk verplicht opgenomen moeten worden zijn:
- Bij welke ouder uw kind gaat wonen en wordt het kind ingeschreven
- De verdeling van de dagen waarop uw kind bij de ene of de andere ouder is (de zorgregeling)
- Wie haalt en brengt de kinderen
- De afstemming over beslissingen bijvoorbeeld voor schoolkeuze of een medische behandeling
- Het betalen van kinderalimentatie
- Overige financiële zaken van/rondom de kinderen
Zorgregeling
De wet bepaalt niet hoe een omgangsregeling eruit moet zien en u mag hierover zelf afspraken maken. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor co-ouderschap waarbij de zorgtaken gelijkmatig over beide ouders worden verdeeld of een regeling waarbij één van de ouders de hoofdverzorger is en de andere een zorgregeling in de weekenden heeft.
Kinderalimentatie
De ouders moeten allebei meebetalen aan de kosten voor de kinderen en daarover afspraken maken die in het ouderschapsplan moeten staan. Uw ex-partner betaalt kinderalimentatie aan u tot de kinderen achttien jaar zijn. Zodra uw kind achttien jaar is, wordt vaak de kinderalimentatie aan het kind zelf betaald. Als uw kind eenentwintig jaar is, dan hoeft uw ex geen kinderalimentatie meer te betalen. Uiteraard kan hiervan worden afgeweken in het ouderschapsplan.
De hoogte van de kinderalimentatie kan voor u berekend worden door onze advocaten zodat u exact weet waar u aan toe bent. Jaarlijks wordt de kinderalimentatie verhoogd met een (wettelijke) indexering. Meestal wordt dit percentage vastgesteld in november en gecommuniceerd in de media.
Praktische afspraken
Afspraken over vakanties zijn belangrijk te maken waarbij aandacht besteed moet worden aan de afgifte van paspoort/id en ook toestemming van de andere (gezaghebbende) ouder indien u naar het buitenland wilt afreizen. Spreek ook af hoe u om zult gaan met de dagelijkse zorg (kleding, lichamelijke verzorging etc.) of buitenschoolse activiteiten zoals feestjes of sport. In het ouderschapsplan kunt u ook afspraken vastlegen over de schoolkeuze, ouderavonden of huiswerk.