Parnteralimentatie

Ingeval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn (ex-)partners onderhoudsplichtig jegens elkaar. Deze bijdrage noemen we partneralimentatie. De mogelijkheden om partneralimentatie te vragen en hoogte ervan hangt af van meerdere factoren. Van belang is onder andere:

  • de gezinssamenstelling
  • de welstand en levensstijl tijdens de relatie
  • bij volwassenen: de noodzaak om een bijdrage (kan hij/zij niet zelf in de kosten van levensonderhoud voorzien)
  • de financiële ruimte van de onderhoudsplichtige om te kunnen betalen
  • eventuele onderhoudsplichten jegens de kinderen

Neem contact op

 

De hoogte van partneralimentatie

De hoogte van de partneralimentatie is afhankelijk van drie factoren (de wettelijke maatstaven):

  • Behoefte: de welstand waarin u binnen de relatie gewend bent geraakt. Vaak is dat 60% van het netto (besteedbaar) gezinsinkomen (na aftrek van de kosten – lees: behoefte – van eventuele kinderen). De zogenaamde hofnorm.
  • Behoeftigheid: als u na uiteengaan niet voldoende inkomsten heeft (en kunt verkrijgen) om in de vastgestelde behoefte te voorzien bent u behoeftig voor het verschil. Voor het bedrag waarvoor u behoeftig bent kunt u partneralimentatie vragen.
  • Draagkracht: draagkracht is wat een onderhoudsplichtige op basis van diens financiële omstandigheden bij kan dragen in de behoefte van een ander.

Een bijdrage zal nooit meer bedragen dan nodig is op basis van behoefte en behoeftigheid en voorts nooit meer bedragen dan iemand bij kan dragen op basis van zijn of haar draagkracht. Wel kunnen partijen vrijwillig, op basis van overeenstemming, daarvan afwijken.

Verdonk advocaten maakt voor u die berekeningen en adviseert welk bedrag aan alimentatie betaald moet  worden.

De duur van de partneralimentatie

Hoelang u recht heeft op alimentatie kunnen onze advocaten voor u berekenen. Uiteraard kunnen partijen in het kader van hun echtscheiding afspreken dat er een langere periode alimentatie wordt betaald. Om dit ook fiscaal in goede banen te leiden is bijstand van een advocaat noodzakelijk. Daarnaast is het onder omstandigheden mogelijk om -na afloop van de alimentatietermijn- via de rechter een verlenging te verzoeken. Zo’n verzoek moet door een advocaat worden ingediend.

Duurzaam samenwonen alsware gehuwd

De alimentatie vervalt als de alimentatiegerechtigde duurzaam gaat samenwonen met een nieuwe partner (alsware gehuwd). Hiervoor moet wel zijn voldaan aan meerdere wettelijke vereisten:

…..

Partijenautonomie

Partneralimentatie betreft in beginsel een kwestie tussen twee volwassen personen. Maken partijen afspraken dan staat de wet toe af te wijken van wettelijke maatstaven. De bijdrage kan hoger of lager worden vastgesteld, er kan een afwijkende duur worden overeengekomen, partijen kunnen de bijdrage vastzetten (niet-wijzigingsbeding) of afwijkende afspraken maken over het verloop ervan. Ook kan worden afgesproken een lump sum te voldoen / partneralimentatie af te kopen. Afwijkende afspraken kunnen wel ongewenste gevolgen hebben. Denk ze dus goed door en raadpleeg een advocaat.

Verdonk Advocaten adviseert u ook voor wat betreft eventuele fiscale gevolgen van de afkoop van alimentatie.

Advocaten:

Verdonk advocaten & mediation

De advocaten van Verdonk Advocaten & Mediation zijn gespecialiseerd in verschillende secties en rechtsgebieden.